Bude svět schopen zajistit do roku 2050 zdravé, výživné potraviny a dodávky zemědělské produkce pro populaci přes devět miliard, zatímco bude udržovat a regenerovat ekosystémy a přírodní zdroje? Projekty v rámci programu pro potraviny, pozemky a vodu vyvíjejí řešení, která řeší klíčové problémy související s potravinami a systémy využívání půdy: zabezpečení potravin a výživy, efektivitu přírodních zdrojů, včetně vodního hospodářství, dopad na změnu klimatu a přizpůsobení se změně klimatu.
Water
Access to fresh water is a basic human right and a critical sustainable development challenge. As competing demands for water continue to rise (across agriculture, households, energy, industrial use, ecosystems, etc.), the effects of climate change are exacerbating the challenges associated with water quality and availability. This situation creates new risks for businesses, governments, communities and the environment.
Food and Land Use
There is an urgent need to transform our food and land-use stewardship agenda at a global scale. Sustainable, healthy diets must be ensured for a growing global population while the agricultural sector’s resilience to the effects of climate change must be increased while mitigating the significant GHG emissions from the sector. Arable land is under pressure to increase production while increasing the well-being of smallholder producers – all this without further land degradation and conversion.
Zdroj: www.wbcsd.org